Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego  Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności  zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
    2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
    6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
    9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
    14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

J A D Ł O S P I S

2022

wrzesieńŚniadanieObiadPodwieczorek
26
poniedziałek 
Płatki kukurydziane 20g
na mleku 150g,
chleb staropolski 50g,
masło 5g,
szynka eco 20g,
papryka żółta20g,
sałata lodowa 10g
herbata czarna
z cytryną 200g,
orzechy nerkowca 10g
I: Zupa kalafiorowa na wywarze warzywnym  z ziemniakami 250g
II: Kurczak po chińsku 100g,
ryż brązowy 150g
surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i winegret 70g
kompot owocowy 200g
Jogurt naturalny
z bananem 150g,
wafle ryżowe ze słonecznikiem,
nektarynka 60g
 alergeny: gluten, mleko, orzechyalergeny: mleko, seleralergeny:   mleko
27
wtorek
 Płatki ryżowe 15g
na mleku 150g
chleb słonecznikowy 50g,
masło 5g,
filet z indyka wędzony 20g,
pomidor malinowy,
roszponka 10g,
jabłko 100g   
I:  Zupa grysikowa na wywarze warzywnym   250g
II: Gołąbki  z wieprzowiny bez zawijania 90g,
sos pomidorowy 40g,
ziemniaki  150g,
ogórek kiszony 40g
kompot owocowy 200g 
Sok 1 dniowy „Buraczana słodycz” 150g
 (jabłko, burak cytryna),
chleb baltonowski 40g,
masło 5g,
 ser mozzarella 20g,
ogórek zielony 20g
 alergeny: gluten, mlekoalergeny: gluten, jaja, mleko, seleralergeny: gluten, mleko
28
środa
Herbata owocowa 200g
grahamka mini 50g ,
pasta z jaja z łososiem pieczonym, koperkiem  i majonezem 30g,
kalarepa 20g,
herbata owocowa 200g,
śliwka 60g
 
I: Zupa gulaszowa z mięsem wieprzowym i ziemniakami  250g
II: Pierogi z serem białym i truskawkami  160g
polewa jogurtowo- waniliowa 70g
woda z miętą i cytryną  200g
Kakao na mleku 200g,
chleb orkiszowy 40g,
masło 5g,
schab pieczony 20g
(wyrób własny),
ogórek kiszony 20g,
papryka czerwona 20g,
ananas 80g
 alergeny: gluten, mlekoalergeny: gluten, jaja, mleko, seleralergeny: gluten, mleko
29
czwartek 
Chleb staropolski 50g,
masło 5g,
serek wiejski 40g
ogórek zielony w słupki 20g,
rzodkiewka 20g,
 herbata rumiankowa 200g
migdały słupki 10g
I: Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym  z ziemniakami 250g,
II: Bitki wołowe w sosie własnym 60g/30g,
kasza kus kus 150g,
surówka z parzonej kapusty czerwonej 100g,
kompot śliwkowy 200g
Mleko 200g,
ciasto marchewkowe
(wyrób własny) 50g,
winogrona 80g

 alergeny: gluten, mleko,orzechyalergeny: gluten, mleko seleralergeny:  gluten, jaja, mleko
30
piątek
Kasza jaglana 15g
na mleku 150g,
chleb słonecznikowy 50g,
masło 5g,
udziec z indyka pieczony 20g,
rukola 10g,
pomidor  20g
herbata miętowa 200g
melon  100g   
I: Zupa zacierkowa na wywarze warzywnym z ziemniakami 250g
II: Morszczuk
panierowany z pieca 60g
ziemniaki z koperkiem 150g,
surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem 50g,
marchew mini gotowana 50g
kompot owocowy 200g
Galaretka malinowa 100g,
banan i borówka amerykańska z jogurtem 60g
drożdżówka 30g
 alergeny: gluten, mlekoalergeny: gluten, jaja, ryba, seleralergeny:  gluten, jaja, mleko
październik
2022
ŚniadanieObiadPodwieczorek
03
poniedziałek 
Ryż brązowy 15g na mleku 150g
chleb razowy 50g,
masło 5g,
szynka naturalna 20g,
pomidor 20g,
 cykoria 10g,
herbata rumiankowa 200g,
orzechy nerkowca 10g
I: Zupa lane kluski  na wywarze warzywno – drobiowym 250g
II: Kotlet drobiowy smażony 60g,
ziemniaki pieczone 150g
surówka sałata mix z rzodkiewką i jogurtem naturalnym 100g
kompot owocowy 200g
Kisiel truskawkowy
(wyrób własny) 150g,
bułeczka maślana 30g
melon 80g
 alergeny: gluten, mleko, orzechyalergeny: gluten, jaja, seler, gorczycaalergeny: gluten, jaja, mleko
04
wtorek
Kasza kus kus 15g,
na mleku 150g,
bułeczka mini 50g,
pasta z makreli
z keczupem 40g
ogórek kiszony 20g
herbata miętowa  200g
jabłko 100g     
 I: Zupa krem paprykowo- pomidorowy z grzankami 250g,
II: Pulpet wieprzowy w sosie własnym 60g/40g
kasza jęczmienna 150g,
surówka szpinak z pomidorami chery, pomidorami suszonym i pestkami dyni w sosie winegret 50g,
kalafior gotowany 50g
sok 1 dniowy
(jabłko, marchew, cytryna) 180g
Herbata czarna
 z cytryną 200g,
 chleb staropolski 40g
masło 5g,
ser żółty 20g
ogórek zielony 20g
kiełki słonecznika 5g
orzechy laskowe 10g
 alergeny: gluten, ryba, mlekoalergeny: gluten, jaja, mleko,  seleralergeny:  gluten, mleko
05
środa
Płatki owsiane cheerios 25g
na mleku 150g
chleb orkiszowy 50g
masło 5g
szynka pieczona
(wyrób własny) 20g
pomidor malinowy 20g
sałata masłowa 10g
herbata owocowa 200g
gruszka 80g
I: Zupa fasolowa na wywarze warzywnym z ziemniakami  250g.
II: Naleśniki z serem białym 160g,
jabłko prażone z cynamonem 50g,
polewa jogurtowo -waniliowa 50g,
woda z cytryną i miętą 200g
Kawa inka na mleku  200g,
chleb staropolski 40g,
masło 5g,
pasztet z indyka z warzywami i soczewicą 25g
papryka żółta20g,
kiwi 50g
 alergeny: gluten, mlekoalergeny: gluten, jaja, mleko, seleralergeny: gluten, jaja, mleko
06Kasza jaglana 15g,
 na mleku 150g,
chleb słonecznikowy 50g,
masło 5g,
udziec z indyka
pieczony 20g, 
rukola 5g
kalarepa 20g,
herbata owocowa 200g
mango 60g  
I: Zupa pieczarkowa na wywarze warzywnym z makronem 250g
II: Cielęcina z warzywami 80g,
ryż brązowy 150g
brukselka gotowana 50g
surówka z  marchewki z chrzanem i jogurtem 50g
kompot owocowy 200g
Mleko 200g,
placek drożdżowy z owocami 50g
banan 100g
 alergeny: gluten,  mlekoalergeny: gluten, jaja, mleko, seleralergeny:  gluten, jaja, mleko
07
piątek
Kakao na mleku 200g,
grahamka mini 50g,
twarożek ze szczypiorkiem i jogurtem naturalnym 40g
papryka czerwona 20g
rzodkiewka 20g
jabłko 100g       
I: Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na wywarze warzywnym z ziemniakami 250g.
II: Łosoś pieczony 60g,
w sosie koperkowym 40g,
makaron kolorowy 150g
surówka z kalarepy z ogórkiem zielonym i jogurtem 50g
fasolka szparagowa żółta 50g
 kompot z czerwonej porzeczki200g
Herbata owocowa 200g,
chleb baltonowski 40g,
masło 5g,
szynka tradycyjna 20g
pomidor śliwkowy 20g,
roszponka 10g,
winogrono 60g
 alergeny: gluten, mlekoalergeny: gluten, jaja, ryba, mleko, seleralergeny:  gluten, mleko

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
*gramatura produktów po obróbce termicznej

Nasze przedszkole
oferuje swoim wychowankom trzy  posiłki dziennie:

– śniadanie
– obiad (zupa , II danie)
– podwieczorek
które realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
Jadłospis jest zaplanowany  i dostępny  dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na powyższej stronie internetowej naszego przedszkola.

W naszej kuchni  podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. Sami przygotowujemy wszystkie posiłki.

Robimy dzieciom jogurty owocowe ( jogurt naturalny + owoce sezonowe, mrożone + miód lub niewielka ilość cukru), kisiele, budynie, ciasta, sałatki, pieczone mięsa ( schab, pieczeń rzymska, pasztet z indyka i soczewicy), pasty kanapkowe itp. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbaty owocowe, rumianek, miętę , wodę z cytryną , miodem i imbirem. Herbat i kompotów do obiadu nie słodzimy.

Stosujemy się do poniższego rozporządzenia.

   WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UŻYTYCH W ŻYWIENIU DZIECI PRZEDSZKOLNYCH
zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca  2016 roku
/ wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r. /

§ 2

  1. Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.

2.  Środki spożywcze o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:
1) na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
2) posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;
4) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
5) napoje przygotowywane  na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia
6) każdego dnia były podawane:
a) co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
b) co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych
c) warzywa lub owoce w każdym posiłku
d) co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji
7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców;
8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.

§ 3

          Do dnia 31 grudnia 2016 r. w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w przepisach, o których mowa w par. 4

§ 4

          Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpień 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256)

§ 5

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 01 września 2016 r

Minister Zdrowia : K. Radziwił


Zalecenia  Instytutu Żywności i Żywienia przy sporządzaniu podstawowych posiłków

 Udział procentowy posiłków:
Przy pobycie ośmiogodzinnym i co najmniej trzech posiłkach / śniadanie,
obiad, podwieczorek/ udział procentowy  powinien wynosić  ok. 70 – 75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.
Posiłek obiadowy – powinien stanowić 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego

 Śniadanie

W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem, mlekiem lub mlekiem z kakao.

W skład śniadania powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło, warzywa, owoce.

OBIAD
-najbogatszy w energię (kalorie) posiłek,
– powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy),
– powinien się składać z dwóch dań:
pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców;?
drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki.
– powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki,
– jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. Nie należy podawać ziemniaków dwa razy np. do zupy i do drugiego dania, tak samo nie należy również podawać dwa razy kaszy czy makaronu i to nie tylko w daniu obiadowym, ale również w ciągu dnia,
ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.

DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane)

PODWIECZOREK

Mogą  być owoce, napój mleczny lub mleczno – owocowy i węglowodany. Może być kanapka oraz  surowe warzywa.