Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
J A D Ł O S P I S
2022
maj 2022 | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
23 poniedziałek | Kasza manna 15g na mleku 150g, chleb słonecznikowy 50g, masło 5g, filet z indyka pieczony 20g, pomidor malinowy 20g, sałata masłowa 10g, herbata owocowa 200g, jabłko 120g | I: Zupa ogórkowa na wywarze warzywnym z ziemniakami 250g. II: Szynka wieprzowa z papryką w sosie własnym 60g/40g, kasza bulgur 150g, surówka młodej kapusty z koperkiem i sosem jogurtowo- majonezowym 100g woda z miętą i cytryną 200g | Mleko 200g, bułka wrocławska 40g, masło 5g, miód 10g brzoskwinia 80g |
alergeny: gluten, mleko | alergeny: gluten, mleko, seler | alergeny:gluten mleko | |
24 wtorek | Kawa inka na mleku 200g, bułeczka mini 50g, twarożek ze szczypiorkiem i jogurtem 30g, ogórek zielony 20g, rzodkiewka 20g orzechy nerkowca 10g | I: Zupa rosół drobiowo/wołowy z makaronem 250g II: Potrawka z mięsa mieszanego z warzywami 70g, ziemniaki młode z koperkiem 150g surówka mix sałat ze szpinakiem , koperkiem i jogurtem 100g kompot owocowy 200g | Sok 1dniowy „Rajskli” 150g, ciasto drożdżowe z truskawkami ( wyrób własny) 50g, |
alergeny: gluten, mleko, orzechy | alergeny: gluten, jaja, mleko, seler | alergeny: gluten, jaja, mleko | |
25 środa | Płatki ryżowe 15g na mleku 150g, chleb orkiszowy 50g, szynka tradycyjna 20g masło 5g, kalarepa 20g, rukola 10g, herbata owocowa 200g, | I: Zupa koperkowa na wywarze warzywnym z ziemniakami 250g. II: Naleśniki z warzywami i serem mozzarellą 160g, sos pieczarkowy 50g, ogórek małosolny 50g, kompot owocowy 200g | Herbata z cytryną 200g chleb razowy 40g, pasta z makreli z keczupem 30g, papryka czerwona 20g arbuz 100g |
alergeny: gluten, mleko | alergeny: gluten, jaja, mleko, seler | alergeny: gluten, ryba, mleko | |
26 czwartek | Kasza kus kus 15g na mleku 150g chleb staropolski 50g, masło 5g, pasztet z drobiowo- wołowy (wyrób własny) 30g, kalarepa 20 pomidor malinowy 20g herbata miętowa 200g gruszka 100g | I: Zupa krem z marchewki z grzankami 250g, II: Miruna panierowana z pieca 60g młode ziemniaki 150g, surówka z kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem 100g, kompot owocowy 200g | Budyń waniliowy (wyrób własny) 150g herbatniki pełnoziarniste (4 szt) jabłko 80g |
alergeny: gluten, jaja, mleko | alergeny: gluten, jaja, ryba, seler | alergeny: gluten, jaja, mleko | |
27 piątek | Kakao na mleku 200g chleb słonecznikowy 50g, masło 5g ser mozzarella 20g, ogórek świeży 20g rzodkiewka 20g, migdały w płatkach 10g | I: Zupa botwinka na wywarze warzywnym z ziemniakami 250g, II: Ryż z serem białym 150g/40g, polewa jogurtowo – truskawkowa 80g, woda z miętą i cytryną 200g | Herbata owocowa 200g, chleb baltonowski 40g, masło 5g, filet z indyka wędzony 20g, pomidor 20g, roszponka 10g winogrono 60g |
alergeny: gluten, mleko, orzechy | alergeny: mleko, seler | alergeny: gluten, mleko |
Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w placówce i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
*gramatura produktów po obróbce termicznej
Nasze przedszkole
oferuje swoim wychowankom trzy posiłki dziennie:
– śniadanie
– obiad (zupa , II danie)
– podwieczorek
które realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
Jadłospis jest zaplanowany i dostępny dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na powyższej stronie internetowej naszego przedszkola.
W naszej kuchni podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. Sami przygotowujemy wszystkie posiłki.
Robimy dzieciom jogurty owocowe ( jogurt naturalny + owoce sezonowe, mrożone + miód lub niewielka ilość cukru), kisiele, budynie, ciasta, sałatki, pieczone mięsa ( schab, pieczeń rzymska, pasztet z indyka i soczewicy), pasty kanapkowe itp. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbaty owocowe, rumianek, miętę , wodę z cytryną , miodem i imbirem. Herbat i kompotów do obiadu nie słodzimy.
Stosujemy się do poniższego rozporządzenia.
WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UŻYTYCH W ŻYWIENIU DZIECI PRZEDSZKOLNYCH
zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca 2016 roku
/ wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r. /
§ 2
- Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.
2. Środki spożywcze o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:
1) na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
2) posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;
4) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
5) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia
6) każdego dnia były podawane:
a) co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
b) co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych
c) warzywa lub owoce w każdym posiłku
d) co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji
7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców;
8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.
§ 3
Do dnia 31 grudnia 2016 r. w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w przepisach, o których mowa w par. 4
§ 4
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpień 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256)
§ 5
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 01 września 2016 r
Minister Zdrowia : K. Radziwił
Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
Udział procentowy posiłków:
Przy pobycie ośmiogodzinnym i co najmniej trzech posiłkach / śniadanie,
obiad, podwieczorek/ udział procentowy powinien wynosić ok. 70 – 75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.
Posiłek obiadowy – powinien stanowić 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego
Śniadanie
W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem, mlekiem lub mlekiem z kakao.
W skład śniadania powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło, warzywa, owoce.
OBIAD
-najbogatszy w energię (kalorie) posiłek,
– powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy),
– powinien się składać z dwóch dań:
pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców;?
drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki.
– powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki,
– jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. Nie należy podawać ziemniaków dwa razy np. do zupy i do drugiego dania, tak samo nie należy również podawać dwa razy kaszy czy makaronu i to nie tylko w daniu obiadowym, ale również w ciągu dnia,
ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.
DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane)
PODWIECZOREK
Mogą być owoce, napój mleczny lub mleczno – owocowy i węglowodany. Może być kanapka oraz surowe warzywa.