Jadłospis

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego  Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności  zamieszczamy w jadłospisie wykaz alergenów.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
    2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
    6. Soja i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    7. Mleko i produkty pochodne  (produkty przygotowane na ich bazie)
    8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
    9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
    12. Dwutlenek siarki
    13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
    14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

 Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy,produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

J A D Ł O S P I S

październik 2020

ŚniadanieObiadPodwieczorek
26
poniedziałek
Kasza kukurydziana 10g 
na mleku 150g,
chleb staropolski 40g,
 masło 5g,
kiełbasa szynkowa
papryka czerwona 20g,
sałata lodowa 10g
herbata z cytryną 200g
jabłko 180g
I: Zupa ogórkowa z ziemniakami 250g.
II:Pulpety z indyka
 kasza bulgur 150g
surówka z kapusty i ogórka zielonego z sosem jogurtowo –  majonezowym 50g,
 marchewka mini 50g
kompot owocowy 200g
Mleko 200g,
bułka wrocławska 40g
z masłem 5g,
dżem niskosłodzony wiśniowy 10g
orzechy włoskie 15g
alergeny: 1,7alergeny: 1,3,7,9alergeny: 1,7,8
27
wtorek
Płatki ryżowe 10g
 na mleku 150g,
chleb baltonowski 40g,
pasta z awokado 30g,
pomidorki koktajlowe 20g,
marchew do gryzienia 20g,
żurawina suszona 15g
herbata miętowa 200g
I: Zupa grysikowa z
warzywami 250g
II:Polędwiczki wieprzowe 60g
 w sosie pieczarkowym 40g,
kopytka 150g,
 surówka z kapusty modrej 100g
sok jabłkowy 200g
Chleb wieloziarnisty 40g,
masło 5g,
szynka pieczona 20g,
ogórek zielony 20g,
kawa inka 200g
mandarynka 100g
alergeny: 1,7alergeny:1,7,9alergeny: 1,7
28
środa
Herbata  owocowa 200g
grahamka mini 40g,
masło 5g,
 szynka drobiowa 20g,
papryka żółta 20g,
sałata karbowana 10g
jabłko 180g
I: Zupa krem z brokuła z grzankami 250g..
II: Kotlet jajeczny ze szczypiorkiem 60g,
ziemniaki 150g,
marchewka z groszkiem50g,
sałata z winegret 50,
woda z miodem, cytryną i imbirem 200g
Budyń  z wanilią
(wyrób własny) 150g,
herbatniki petit beurre 3szt.,
khaki 80g
alergeny: 1,7alergeny:1,3,7,9alergeny:1,3,7
29
czwartek
Owsianka 10g
na mleku 150g
chleb słonecznikowy 40g,
masło 5g,
ser żółty 20g
ogórek zielony20g
herbata z cytryną 200g,
orzechy nerkowca 15g
I: Zupa pomidorowa z ryżem 250g
II: Łosoś pieczony 60g,
ryż jaśminowy 150g,
dip jogurtowo – koperkowy 30g,
surówka z kapusty pekińskiej z sosem winegret 100g
kompot owocowy 200g
Chleb orkiszowy 20g,
masło 5g ,
 schab pieczony 30g
(wyrób własny)
ogórek kiszony 20g,
herbata owocowa 200g
gruszka 120g
alergeny:1,7,8alergeny:1,4,7,9alergeny:1,7
30
piątek
Kawa inka  200g,
bułeczka mini  40g,
 masło 5g ,
udziec z indyka pieczony 20g
pomidory żółte 20g
rzodkiewka 20g
I: Zupa szczawiowa z ziemniakami i jajkiem 250g
II: Pierogi z soczewicą okraszane cebulką 150g,
surówka z warzyw
korzennych 100g,
sok marchewkowo -jabłkowy 200g
Jogurt naturalny z truskawkami 150g,
talarki jaglane ,
banan 120g
alergeny: 1,7alergeny: 1,3,7,9alergeny: 7
ŚniadanieObiadPodwieczorek
19
poniedziałek
Kasza kukurydziana 10g
na mleku 150g,
chleb słonecznikowy 40g,
 masło 5g,
szynka tradycyjna 20g, kalarepa 20g,
sałata lodowa10g,
 herbata aroniowa 200g, jabłko 180g
I:Zupa koperkowa z ryżem 250g
II: Kotlet schabowy 60g,
ziemniaki150g,
surówka mizeria z jogurtem 50g,
bukiet warzyw 50g
woda z miodem, cytryną i
imbirem 200g
Smoothie truskawkowo – bananowe z miętą 150g,
bułeczka maślana 40g, orzechy laskowe 15g
alergeny: 1,7alergeny: 1,3,7,9alergeny: 1,8
20
wtorek
Kakao na mleku 200g, jajecznica ze
szczypiorkiem 40g
chleb baltonowski 20g,
masło 5g,
pomidorki koktajlowe 20g,
kiwi 80g

I:  Zupa  kalafiorowa z
ziemniakami 250g
II: Bitki wołowe 60g
w sosie własnym 40g
kasza gryczana 150g,
buraki duszone 100g, 
kompot rabarbarowy 200 g
Grahamka mini 40g,
masło 5g,
filet z indyka pieczony 20g
 kiełki rzodkiewki 10g,
ogórek zielony w słupki 20g
soczek marchewkowo -jabłkowy 300g
alergeny: 1,3,7alergeny:1,7,9 
21
środa
Makaron  10g
na mleku 150g,
chleb orkiszowy 40g,
masło 5g
kiełbasa krakowska 20g,
ogórek zielony 20g,
sałata rzymska 10g
herbata z dzikiej
róży 200g,
płatki migdałowe 15g
I: Zupa fasolowa z ziemniakami 250g
II: Naleśniki z serem białym 180g,
polewa jogurtowo –
truskawkowa 100g
kompot owocowy200g
Chleb wieloziarnisty 40g, serek śmietankowy 5g,
łosoś wędzony 30g,
koperek 5g,
rukola 10g,
herbata miętowa 200g
winogrono 120

alergeny: 1,3,7alergeny:1,3,7,9alergeny:1,4,7
22
czwartek
Kawa inka200g,
chleb staropolski 40g,
masło 5g,
szynka z pieca 20g
ogórek kiszony 20g,
 papryka czerwona 20g
jabłko 120g
I: Zupa barszcz czerwony z ziemniakami 250g.
II: Sos carbonara z mięsem wieprzowym 80g,
 makron spaghetti 150g
surówka z marchewki z chrzanem 50g,
fasolka szparagowa gotowana 50g
 kompot z czerwonej porzeczki 200g
Pudding chia 150g,
polewa jagodowa 30g,
talarki gryczane, 
mandarynka 100g
alergeny:1,7alergeny:1,3,7,9alergeny : 7
23
piątek
Płatki kukurydziane 15g
na mleku 150g
chleb słonecznikowy 40g,
masło 5g,
ser żółty20g,
kiełki słonecznika  10g,
pomidor 20g,
herbata rumiankowa 200g
gruszka 120g
I: Zupa krem jarzynowy z grzankami 250g.
II: Polędwica z dorsza
pieczona z pieca 60g,
ziemniaki 150g,
surówka z kapusty kiszonej  100g
woda z cytryną, imbirem i
miodem 200g
Ryż z jabłkiem
prażonym 200g,
polewa jogurtowa 50g
herbata malinowa200g
banan 100g
alergeny:1,7alergeny:1,3,4,7,9alergeny :7

Wykaz wszystkich alergenów stosowanych w zakładzie i mogących występować w posiłkach: zboża zawierające gluten, soja, mleko, skorupiaki, jaja, orzeszki ziemne/ arachidowe, orzechy (migdał, orzech laskowy, orzech włoski, nerkowiec, pistacja), seler, gorczyca, nasiona sezamu, dwutlenek siarki i siarczyny (E220).
*gramatura produktów po obróbce termicznej

Nasze przedszkole
oferuje swoim wychowankom trzy  posiłki dziennie:

– śniadanie
– obiad (zupa , II danie)
– podwieczorek
które realizują 75 % całodziennej racji pokarmowej.
Jadłospisy przedszkola układane są zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia dzieci na podstawie wytycznych IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
Jadłospis jest zaplanowany  i dostępny  dla rodziców na tablicy w szatni dziecięcej oraz na powyższej stronie internetowej naszego przedszkola.

W naszej kuchni  podajemy dzieciom produkty najwyższej jakości. Sami przygotowujemy wszystkie posiłki.

Robimy dzieciom jogurty owocowe ( jogurt naturalny + owoce sezonowe, mrożone + miód lub niewielka ilość cukru), kisiele, budynie, ciasta, sałatki, pieczone mięsa ( schab, pieczeń rzymska, pasztet z indyka i soczewicy), pasty kanapkowe itp. Zwracamy uwagę, aby produkty nie były chemicznie konserwowane. W ciągu dnia dzieci mają nieograniczony dostęp do źródlanej wody niegazowanej, otrzymują także herbaty owocowe, rumianek, miętę , wodę z cytryną , miodem i imbirem. Herbat i kompotów do obiadu nie słodzimy.

Stosujemy się do poniższego rozporządzenia.

   WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UŻYTYCH W ŻYWIENIU DZIECI PRZEDSZKOLNYCH
zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca  2016 roku
/ wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r. /

§ 2

  1. Środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty muszą spełniać odpowiednie wymagania dla danej grupy wiekowej, wynikające z aktualnych norm żywienia dla populacji polskiej.

2.  Środki spożywcze o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:
1) na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
2) posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;
4) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
5) napoje przygotowywane  na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia
6) każdego dnia były podawane:
a) co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
b) co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych
c) warzywa lub owoce w każdym posiłku
d) co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji
7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców;
8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.

§ 3

          Do dnia 31 grudnia 2016 r. w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w przepisach, o których mowa w par. 4

§ 4

          Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpień 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256)

§ 5

Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 01 września 2016 r

Minister Zdrowia : K. Radziwił


Zalecenia  Instytutu Żywności i Żywienia przy sporządzaniu podstawowych posiłków

 Udział procentowy posiłków:
Przy pobycie ośmiogodzinnym i co najmniej trzech posiłkach / śniadanie,
obiad, podwieczorek/ udział procentowy  powinien wynosić  ok. 70 – 75% całodziennego zapotrzebowania energetycznego.
Posiłek obiadowy – powinien stanowić 30% całodziennego zapotrzebowania energetycznego

 Śniadanie

W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem, mlekiem lub mlekiem z kakao.

W skład śniadania powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło, warzywa, owoce.

OBIAD
-najbogatszy w energię (kalorie) posiłek,
– powinien dostarczać w odpowiedniej ilości wszystkie podstawowe składniki odżywcze (białko, węglowodany, a także składniki mineralne i witaminy),
– powinien się składać z dwóch dań:
pierwszego dania: zupy przygotowanej z pełni dostępnych sezonowych warzyw i owoców;?
drugiego dania: którego podstawą powinna być potrawa z produktów białkowych np. z mięsa, podrobów, ryb, jaj, sera, lub tzw. potrawa półmięsna złożona z mięsa i warzyw lub z mięsa i kaszy czy mąki.
– powinien zawierać dwie potrawy z warzyw, przy czym jedną w postaci surówki,
– jeżeli w skład obiadu wchodzi zupa z dużą ilością warzyw, to wtedy w skład drugiego dania oprócz ziemniaków wchodzi już tylko jedna jarzyna. Nie należy podawać ziemniaków dwa razy np. do zupy i do drugiego dania, tak samo nie należy również podawać dwa razy kaszy czy makaronu i to nie tylko w daniu obiadowym, ale również w ciągu dnia,
ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.

DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane)

PODWIECZOREK

Mogą  być owoce, napój mleczny lub mleczno – owocowy i węglowodany. Może być kanapka oraz  surowe warzywa.